Harini tersangatlah FREE sampai dari siang hingga ke malam duk main masak-masak kat dapo. Esok dah tak free sebab ada appointment dengan client untuk jahit pukal.
Tengah hari masak speghetti, petang masak sotong goreng kunyit pulak untuk dinner.
.
Ok berikut adalah resepinya. Selamat mencuba!
.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-qF5A2ZIeJjw/V6IhMMbNM7I/AAAAAAAAAK4/0qMdIZkuB40/%25255BUNSET%25255D.png)
.
1. Sediakan sotong 5 ekor, basuh bersih, jangan lupa buang tulang sekali, pastu potong gelang2 camtu k.
2. Hiris 3 ulas bawang putih.
3. Hiris 1 biji bawang besar.
4. Potong cili padi 5 batang.
5. Cincang daun bawang 3-4 urat.
6. 1 sudu besar tepung jagung.
7. 1 sudu besar serbuk kunyit.
8. 1 sudu kecil serbuk kari ikan.
9. 1 sudu kecil garam.
10. 1/2 sudu kecil garam berasingan.
11. 1 sudu kecil gula.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-bJ2lifNz2qE/V6IhUNYtJtI/AAAAAAAAAK8/kTuxrKZxlCE/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Masukkan 1 sudu kecil garam, serbuk kunyit & serbuk kari ke dalam sotong.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-xwljn1LFy7Q/V6IhbiMkM0I/AAAAAAAAALA/yrmamnh5NfA/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Gaulkan hingga sebati & perap selama 20 minit. Sementara tu boleh panaskan kuali & minyak.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-o5idgAFl-B8/V6IhjRPj3HI/AAAAAAAAALE/-4EcDSBHsLU/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Dah cukup masa perap, masukkan tepung jagung tadi. Gaul hingga sebati.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-3lTHvl28M6o/V6IhquAntlI/AAAAAAAAALI/OfWOAf9CVng/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Dah panas kuali & minyak, masukkan bawang putih dan kacau sampai naik bau.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-AYAUJRGvByQ/V6IhyCXde-I/AAAAAAAAALM/uVlJpys6zpc/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Pastu masukkan bawang besar tadi. Kacau sampai bawang tu terlerai & layu sikit je.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-myO-i5lXuBI/V6Ih5p7p6_I/AAAAAAAAALQ/zGDaaxHi1jA/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Then masukkan sotong yang dah siap digaul tadi. Kacau selalu supaya sotong tak kental atau liat, gebu & lembut. Api sederhana.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-i5d-qex0aKw/V6IiAaLyhPI/AAAAAAAAALU/mR7yaS3jWMI/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Tambah sedikit air dalam 1/4 cawan ke dalam lebihan tinggalan gaulan tadi & masukkan dalam kuali. (Kalau nak kuah banyak, tambah lagi air, nanti ejas balik garam & gula)
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-KTexGRPUY90/V6IiILAPLGI/AAAAAAAAALc/Eni2NaUCrMU/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Bila dah goreng molek, masukkan cili padi tadi. Pastu gaul.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-X91Lp3XAcrE/V6IiOmK2ekI/AAAAAAAAALg/n8JM263DunY/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Masukkan 1/2 sudu kecil garam. Kalau tak cukup, tambah je lagi k.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-GBmOOjNrN9Q/V6IiVfO7N-I/AAAAAAAAALk/KspV3iPk0b0/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Masukkan 1 sudu kecil gula. Kalau tak cukup pun tak de hal nak tambah lagi. Then gaulkan semua sampai sebati sehingga rasa dah masak elok, tutup api.
.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-A-K5A17WbNU/V6IicIYqotI/AAAAAAAAALo/DmF0EYb_MTs/%25255BUNSET%25255D.png)
.
Dan beginilah hasilnya! Taburkan daun bawang tadi dan sotong goreng kunyit telah siap dihidang untuk santapan.
.
Kalau dah cuba komen kat bawah k. Btw, boleh juga nak tambah veges. Saya tak letak sebab tak cukup bahan. Hehe.. Tataaa! 😉
No comments:
Post a Comment